Cześć! Dzisiaj coÅ› pysznego, szybkiego i Å‚atwego w przygotowaniu. CoÅ› taniego. Dla wszystkich, którzy lubiÄ…Â ziemniaki i sÄ… wegetarianami 🙂 Zrobimy kotlety ziemniaczane! Åšwietna alternatywa dla tradycyjnych, miÄ™snych kotletów.
Składniki:
7 średniej wielkości ziemniaków ( ugotowanych i przestudzonych)
olej (na którym będziemy kotlety smażyć)
1 cebula
1 jajko
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
bułka tarta do opanierowania
sól i pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić i delikatnie przyrumienić. Wyłączamy gaz, pozostawiamy cebulę na kilka minut, by przestygła i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy też jajko i mąkę. Wszystko mieszamy ręką. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo pamiętajmy, że ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Dokładnie mieszamy.
Z masy odrywamy nieduże porcje i w dłoniach formujemy kulkę, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety odkładam obok na deskę, gdy wykorzystam całą masę, zabiorę się za smażenie.
Smażymy w sporej ilości oleju, tak aby kotlety były w nim niemal do połowy zanurzone. Wtedy całe ładnie się zezłocą i przyrumienią. Smażymy oczywiście z obu stron.
Gotowe kotlety ziemniaczane mają złotą, chrupiącą skorupkę, natomiast środek jest mięciutki i aksamitny, rozpływający się w ustach. Można podać je z różnymi sosami i sałatkami – ja dzisiaj serwuję mój ulubiony, gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy. Obok podaję sałatkę z pomidorów, mozzarelli i szczypiorku. I tak powstał przepyszny obiad. Smacznego!!!