Zawsze goÅ›ci u mnie na wigilijnym stole. W tym roku półmisek kapusty z grzybami też bÄ™dzie tam staÅ‚. Ale to wcale nie znaczy, że nie mogÄ™ jej przygotować w zwykÅ‚y dzieÅ„ 🙂
Składniki:
800g kiszonej kapusty
40g grzybów suszonych
1 cebula
1 łyżka mąki
3 łyżki masła
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
Wykonanie:
Grzyby zalewam gorącą wodą i zostawiam tak na przynajmniej godzinę. Następnie stawiam je na małym ogniu i gotuję do miękkości.
Kapusta kiszona, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą – 1,5 – 2 kubków. Dodaję listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, stawiam na mały ogień i gotuję podobnie jak grzyby, do miękkości.
Grzyby odcedzam, kroję w paseczki. Wywar z grzybów pozostawiam. W miarę jak woda będzie się wygotowywać z kapusty, będę ją uzupełniała właśnie tym grzybowym wywarem. Nada to kapuście pyszny, grzybowy smak.
Na małej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją, aż się zeszkli. Dodaję jeszcze łyżkę masła i wsypuję mąkę. Energicznie mieszam do uzyskania złotej zasmażki. Dodaję też kilka łyżek wywaru z kapusty, zamieszam i przelewam wszystko do miękkiej kapustki. Dodaję też grzyby pokrojone w paseczki.
Doprawiam do smaku solÄ… i pieprzem. DodajÄ™ kminek.
Smacznego!!!