Jak zrobić gęstą i sycącą grochówkę?
Lekkie Zupy

Jak zrobić gęstą i sycącą grochówkę?

Cześć! Zapraszam dzisiaj na zupę gęstą, sycącą i rozgrzewającą. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przepada za nią męska część rodziny. Grochówka na boczku i kiełbasie z ziemniakami – to właśnie tą zupę mam na myśli.

Składniki:

2 szklanki grochu łuskanego ( ja swój groch przepłukałam, zalałam zimną woda i odstawiłam na 2 godziny do namoczenia)

2 mięsne kostki

1 chuda kiełbasa

20dag wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

1 cebula

6 średnich ziemniaków

sól i pieprz

1 łyżka majeranku

4 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki

włoszczyzna

Wykonanie:

Kostki mięsne wkładam do garnka z zimną wodą, stawiam na małym gazie i gotuję. Zbieram szumy i dodaję umytą i obraną włoszczyznę. Następnie wlewam groch wraz z wodą w której się moczył. Dodaję jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuję na małym gazie aż warzywa i groch będą mięciutkie.

Mięso i warzywa wyjmuję teraz z zupy, a dodaję obrane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Obok na patelni podsmażam na złoto boczek, który pokroiłam w małą kosteczkę. Przekładam go do zupy pozostawiając tłuszczyk na patelni. Na nim podsmażam kiełbasę pokrojoną w pół plasterki i ona również ląduje w zupie – przekładam ją ostrożnie, bez tłuszczu.

Z ugotowanej włoszczyzny wybieram 2 marchewki, kroję je w pół plasterki i dodaję do zupy.

Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam na patelnie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję łyżeczkę mąki i energicznie mieszam. Przekładam do zupy i wszystko dobrze mieszam. Doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Znajdź więcej:  Zupa cebulowa

Dodaj komentarz