Jak zrobić domowy smalec
Przystawki

Jak zrobić domowy smalec

Pyszny domowy smalczyk, który możemy wykorzystać później do różnych dań. Smakuje też wspaniale na kromce pełnoziarnistego chlebka.

Składniki:

1 kg słoniny

300g boczku

2 jabłka

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżka majeranku, sól, pieprz

Wykonanie:

Słoninkę i boczek kroimy w kosteczkę, mniej więcej 1 x 1 cm. Jabłka obieramy i kroimy również w kostkę. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Słoninkę wrzucamy na patelnię i topimy na bardzo malutkim gazie. Gdy skwarki zaczną się złocić, dorzucam boczek, cebulę i czosnek. Wszystko mieszam i smażę około 15 minut. Następnie dodaję jabłka i zostawiam na kolejny kwadrans. jabłka powinny zrobić się szkliste. Dorzucam majeranek i doprawiam do smaku.

Gotowy smalczyk przelewam do misek, słoiczków albo kamionki.

Gotowe!!!

Znajdź więcej:  Lekki sos chrzanowy

Dodaj komentarz