Pyszny domowy smalczyk, który możemy wykorzystać później do różnych dań. Smakuje też wspaniale na kromce pełnoziarnistego chlebka.
Składniki:
1 kg słoniny
300g boczku
2 jabłka
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku, sól, pieprz
Wykonanie:
Słoninkę i boczek kroimy w kosteczkę, mniej więcej 1 x 1 cm. Jabłka obieramy i kroimy również w kostkę. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Słoninkę wrzucamy na patelnię i topimy na bardzo malutkim gazie. Gdy skwarki zaczną się złocić, dorzucam boczek, cebulę i czosnek. Wszystko mieszam i smażę około 15 minut. Następnie dodaję jabłka i zostawiam na kolejny kwadrans. jabłka powinny zrobić się szkliste. Dorzucam majeranek i doprawiam do smaku.
Gotowy smalczyk przelewam do misek, słoiczków albo kamionki.
Gotowe!!!