Jak zrobić chipsy z ziemniaków?
Przystawki

Jak zrobić chipsy z ziemniaków?

U mnie w domu te chipsy zrobiły prawdziwą furorę! Są przepyszne, chrupiące i do tego zdrowe – bez nadmiaru tłuszczu i soli …

Składniki:

4-5 ziemniaków

oliwa z oliwek

ulubione przyprawy

Wykonanie:

Ziemniaki obieram ze skórki. Kroję na cieniutkie plasterki. Jeżeli macie wprawę, można to zrobić nożem. Można wykorzystać obieraczkę do warzyw, albo – tak jak ja – pokroić ziemniaki na mandolinie. Plasterki powinny być jak najcieńsze.

Wrzucamy je do miski, polewamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy. Potem posypujemy przyprawami – u mnie sól, papryka słodka i tymianek. Ponownie delikatnie mieszamy – przyprawy powinny przylepić się do każdego chipsa.

Plasterki ziemniaków układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – to dosyć żmudny etap przygotowywania chipsów, nie powinny one zachodzić na siebie.

Nasze chipsy pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut – trzeba je podglądać, aby za mocno nie zbrązowiały …

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Wianek z ciasta francuskiego i parówek

Dodaj komentarz