Pyszna słodka bułeczka zapleciona w warkocz. Mięciutka w środku, z chrupiącą skórką pełną orzechów i rodzynek – obłędnie smakuje z masłem 🙂
Składniki:
500g mąki pszennej
40g drożdży
1 szczypta soli
6 łyżek cukru
3/4 kubka mleka
1 cukier wanilionowy
100g masła
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 żółtko
2 jajka
Wykonanie:
Do miseczki wlewam połowę mleka – ok 100ml. Mleko delikatnie wcześniej podgrzałam. Wkruszam drożdże i wszysto dobrze mieszam i rozcieram.
Do miski wsypuję mąkę, cukier i sól. Mieszam i pośrodku robię wgłębienie. Wlewam w nie rozczyn drożdży. Przykrywam wszystko ściereczką i zostawiam na 15 minut.
Dodaję rozpuszczone, lekko przestudzone masło, resztę letniego mleka, cukier wanilinowy i 2 jajka. Wyrabiam ciasto. Jeżeli okaże się zbyt rzadkie, należy dodać jeszcze trochę mąki. Gdy ciasto odstaje od brzegów miski, przykrywam je i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto wyjmuję z miski, chwilę zagniatam i dzielę na 3 części. Z każdej części formuję wałeczek. W między czasie orzechy i rodzynki siekam i mieszam ze sobą. Każdy wałeczek ciasta obtaczam w tej mieszance. Zaplatam warkocz. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam chałkę na 15 minut, aby odpoczęła.
Do żółtka dodaję łyżkę wody, mieszam i pędzelkiem smaruję chałkę. Następnie blaszkę z bułką wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 30 minut.
Smacznego!!!