Herbata i kawa to dwa najbardziej popularne napoje w naszym kraju. Ja kawę piję zawsze z mlekiem, a herbatę z plasterkiem cytryny. Wszak cytryna bogata jest w witaminę C, wspiera odporność, zapobiega infekcjom, pobudza procesy trawienne i poprawia samopoczucie. Herbata z dodatkiem soku z cytryny powinna być zatem wyjątkowo zdrowa i pobudzająca. Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest. Co więcej, tak przygotowana herbata, może nam nawet zaszkodzić …
1. Aluminium – groźne, ale na szczęście w formie nieprzyswajalnej.
Herbata zawiera aluminium niebezpieczne dla naszego organizmu. Roślina pobiera je z ziemi i magazynuje w swoich liściach. Jednak w herbacie, jest ono w formie dla nas nieprzyswajalnej, dlatego nie może nam wyrządzić żadnej szkody.
2. Cytrynian glinu – choroba Alzheimera
Sytuacja zmienia się, gdy podczas zaparzania aromatycznego napoju, dodamy kilka kropel soku z cytryny. Aliminium zmienia się wtedy w cytrynian glinu, niezwykle groźną substancję, którą często spożywana może przyczynić się do zwiększonego ryzyka zachorowania na Alzheimera.
3. Jak przygotować zdrową i pyszną herbatę z cytryną?
Jest jednak sposób na przygotowanie sobie zdrowej i pysznej herbaty z cytryną. Wystarczy dodać plasterek do zaparzonej już herbaty, takiej bez fusów. Nie powstanie wtedy cytrynian glinu, a napój będzie całkowicie zdrowy i bezpieczny. Pamiętajmy również, aby cytrynę dodawać do ciepłej – nie gorącej herbaty. Wysoka temperatura niszczy wszystkie zbawienne właściwości tego owocu.