Cześć!!! Dzisiaj przygotujemy pyszny gulasz ze schabu. Pełen pieczarek i warzyw. Możemy go podać z kaszą lub ryżem – będzie doskonałym pomysłem na obiad.
Składniki:
1kg schabu
3/4l bulionu
1 papryka
olej
sól, pieprz
2 marchewki
2 cebule
4 zÄ…bki czosnku
2 listki laurowe
20 pieczarek
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
3-4 łyżki śmietany
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
2 łyżki papryki słodkiej
4 łyżki mąki
1/4 kostki masła
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Schab myjemy i kroimy, najpierw w plastry, a następnie w kostkę 2-3 cm. Przy okazji odcinamy wszystkie błonki i żyłki.
1łyżkę mąki odsypuję, a do reszty dodaję paprykę słodką i mieszam. W takiej mieszance dokładnie obtaczam każdy kawałek mięsa.
Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i smażę mięso na złoto ze wszystkich stron, a następnie przekładam je do garnka. Na patelni tymczasem roztapiam połowę masła i dodaję obrane marchewki pokrojone w plasterki. Po około 3 minutach dorzucam paprykę pokrojoną w kosteczkę. Znów 3 minuty smażenia i cebula pokrojona w piórka. 3 minuty i dorzucam umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. wszystko razem duszę około 10 minut – pieczarki puszczą troszkę soku. Doprawiam solą i pieprzem i przerzucam wszystko do garnka z mięsem. Zalewam bulionem. Dodaję przecier pomidorowy i przyprawy, ocet winny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszam i na końcu dodaję jeszcze listki laurowe. Wszystko gotuję na małym ogniu około 45 minut.
Zagęszczam łyżką mąki podsmażoną z resztą masła. Mieszam, próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam. Wyłączam ogień i dodaję śmietanę. Nie wlewam jej jednak od razu, lecz najpierw hartuję, tak aby się nie zważyła.
Ja dzisiaj podajÄ™ gulasz schabowy z kaszÄ… gryczanÄ… – pachnie pysznie i też tak smakuje 🙂
Smacznego!!!