Gulasz schabowy z warzywami
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Gulasz schabowy z warzywami

Cześć!!! Dzisiaj przygotujemy pyszny gulasz ze schabu. Pełen pieczarek i warzyw. Możemy go podać z kaszą lub ryżem – będzie doskonałym pomysłem na obiad.

Składniki:

1kg schabu

3/4l bulionu

1 papryka

olej

sól, pieprz

2 marchewki

2 cebule

4 zÄ…bki czosnku

2 listki laurowe

20 pieczarek

1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)

3-4 łyżki śmietany

1 łyżka octu winnego

1 łyżka cukru

2 łyżki papryki słodkiej

4 łyżki mąki

1/4 kostki masła

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Schab myjemy i kroimy, najpierw w plastry, a następnie w kostkę 2-3 cm. Przy okazji odcinamy wszystkie błonki i żyłki.

1łyżkę mąki odsypuję, a do reszty dodaję paprykę słodką i mieszam. W takiej mieszance dokładnie obtaczam każdy kawałek mięsa.

Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i smażę mięso na złoto ze wszystkich stron, a następnie przekładam je do garnka. Na patelni tymczasem roztapiam połowę masła i dodaję obrane marchewki pokrojone w plasterki. Po około 3 minutach dorzucam paprykę pokrojoną w kosteczkę. Znów 3 minuty smażenia i cebula pokrojona w piórka. 3 minuty i dorzucam umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. wszystko razem duszę około 10 minut – pieczarki puszczą troszkę soku. Doprawiam solą i pieprzem i przerzucam wszystko do garnka z mięsem. Zalewam bulionem. Dodaję przecier pomidorowy i przyprawy, ocet winny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszam i na końcu dodaję jeszcze listki laurowe. Wszystko gotuję na małym ogniu około 45 minut.

Zagęszczam łyżką mąki podsmażoną z resztą masła. Mieszam, próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam. Wyłączam ogień i dodaję śmietanę. Nie wlewam jej jednak od razu, lecz najpierw hartuję, tak aby się nie zważyła.

Znajdź wiÄ™cej:  Koperkowe kopytka

Ja dzisiaj podajÄ™ gulasz schabowy z kaszÄ… gryczanÄ… – pachnie pysznie i też tak smakuje 🙂

Smacznego!!!

Dodaj komentarz