Cześć!!!! Dzisiaj zapraszam Was na pysznÄ… golonkÄ™ duszonÄ… w piwie. Nie wiem jak to jest u Was, ale w moim domu to mąż jest amatorem tego dania i też dla niego przygotowaÅ‚am golonkÄ™ dzisiaj. ZrobiÅ‚am jÄ… w multicookerze firmy Redmond – maszynie wielofunkcyjnej, w której można gotować, dusić, piec i smażyć, a nawet przygotowywać dania na parze. Multicooker rewelacyjnie sprawdza siÄ™ w czasie wyjazdów, bo w jednym urzÄ…dzeniu zabieramy ze sobÄ… wÅ‚aÅ›ciwie caÅ‚Ä… kuchniÄ™ 🙂
Składniki:
1 golonka (moja była na prawdę spora)
włoszczyzna
1 cebula
1 puszka piwa
olej
sól i pieprz
1 łyżka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
3 zÄ…bki czosnku
Wykonanie:
Na początek przygotowuję mieszankę soli i majeranku. Następnie nacieram nią dokładnie golonkę. Cebulę kroję na ćwiartki, a czosnek na plasterki.
Mięso umieszczam w misie multicookera. Dodaję umytą i obraną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Wlewam puszkę piwa i dopełniam wodą, tak, aby golonka i warzywa były całkowicie zanurzone. Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie.
MisÄ™ umieszczam w maszynie. Zamykam pokrywÄ™ i ustawiam program slow cook, czas 3 godziny i wciskam przycisk start. Teraz cierpliwie czekamy 🙂
Po 3 godzinach wyjmuję golonkę, a resztę, czyli warzywa i bulion usuwam. Mięso z powrotem wkładam do pustej misy. Dodaję około 2-3 łyżek oleju. Przy otwartej pokrywie ustawiam program fry, czas 15 minut. Przycisk start. Podczas smażenia kilkakrotnie przewracam mięso tak, aby ładnie i równomiernie przyrumieniło się ze wszystkich stron.
Gotowe! Mięciutką, pachnącą golonkę ze złotą, chrupiącą skórką podaję z gotowaną kapustą kiszoną. W pobliżu można też postawić chrzan lub musztardę.