Gofry – jak zrobić ciasto na gofry
Ciasta

Gofry – jak zrobić ciasto na gofry

Gofry uwielbiam, bo można na prawdę pokombinować z dodatkami i właściwie za każdym razem tworzyć nowe, pyszne danie. Trzeba tylko mieć dobry przepis na smaczne ciasto i dobrą gofrownicę. Niech Was nie skuszą te tanie, o małej mocy – żadnych gofrów na nich nie zrobicie. Lepiej wydać troszkę więcej raz – a potem szaleć z goframi 🙂

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

4 łyżki oleju

1 jajko (żółtko oddzielone od białka)

opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Na początek dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką.

Porcję ciasta nakładamy do gofrownicy i pieczemy około 2-3 minut do zrumienienia (czas zależy od mocy).

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami, dżemem, kremem czekoladowym itd.

Znajdź więcej:  Mazurek pomarańczowy

Dodaj komentarz