Gofry uwielbiam, bo można na prawdę pokombinować z dodatkami i właściwie za każdym razem tworzyć nowe, pyszne danie. Trzeba tylko mieć dobry przepis na smaczne ciasto i dobrą gofrownicę. Niech Was nie skuszą te tanie, o małej mocy – żadnych gofrów na nich nie zrobicie. Lepiej wydać troszkę więcej raz – a potem szaleć z goframi 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
4 łyżki oleju
1 jajko (żółtko oddzielone od białka)
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Na początek dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką.
Porcję ciasta nakładamy do gofrownicy i pieczemy około 2-3 minut do zrumienienia (czas zależy od mocy).
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami, dżemem, kremem czekoladowym itd.