Baner Biedronka

Gaspacho to hiszpański, pomidorowy chłodnik. Nie wiem jak Wy, ale ja, gdy nadchodzą upalne, letnie dni, na obiady serwuję różne wersje chłodników. Gdy jest gorąco, taka zimna zupa działa orzeźwiająco, pobudzająco i odświeżająco. Dzisiaj odkryłam gaspacho, które wręcz eksploduje pomidorowym, aksamitnym smakiem. Mniam 🙂

Składniki:

10 średnich pomidorów

2 ogórki

2 papryki (czerwona i zielona)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 puszki kukurydzy

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz i trochę przegotowanej wody

Wykonanie:

Pomidory na początku należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiatki jednocześnie wycinając twarde części. Do blendera wrzucamy pokrojone pomidory, ogórka, 2/3 każdej papryki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i octem i wszystko dobrze blendujemy na jednolitą masę. Gotowy chłodnik przelewamy do miski i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Chłodnik wstawiamy minimum na godzinę do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kosteczkę i również przechowujemy w lodówce. Porcję tych warzyw nakładamy na środek talerza z chłodnikiem.

Smacznego!!!

Napisz komentarz

Polecane