Falafel to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Jest to niezwykle popularna potrawa w krajach arabskich. Często podawana jako wegetariańska alternatywa kebaba.
Składniki:
250g ciecierzycy
2 cebule
3 zÄ…bki czosnku
1 duża garść posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
olej
Wykonanie:
Jeżeli korzystamy z ciecierzycy świeżej, a nie z puszki, musimy ją najpierw namoczyć. Zalewamy ją w misce wodą 5 do 8 cm ponad powierzchnię cieciorki. Zostawiamy ją tak na minimum 12 godzin.
Po upływie tego czasu odcedzamy. Mielimy razem z posiekanymi cebulami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką i przyprawami – na gładką masę. Pamiętajmy jednak, że kawałki cieciorki powinny być nadal widoczne, wszak nie robimy pure cieciorkowego.
Następnie dodajemy mąkę i sodę i mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ok 4 cm średnicy) i smażymy w głębokim oleju, aż kotleciki staną się złoto-brązowe. Jeżeli falafele zaczęłyby się rozpadać, do masy dodajemy trochę mąki.
Każdą kuleczkę odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem tahini 🙂
Polecam, bo pycha !