Dżem jagodowy
Przetwory

Dżem jagodowy

Mamy sezon na jagody, borówki, morele, wiśnie i czereśnie. Zaraz pojawią się soczyste, słodkie śliwki. Jednym ze sposobów na przechowanie tych cudów natury jest zrobienie z nich dżemów. Taki słoiczek, otwarty potem w samym środku zimy, przywoła letnie, słoneczne chwile. A smak … mmmm, pychota. Taki dżemik możemy wykorzystać w bardzo wielu daniach – dodać do naleśników, placuszków, gofrów, ciasteczek … albo zjeść po prostu rozsmarowany na świeżej pajdzie chleba – najlepiej upieczonego w domu 🙂

Składniki:

2 kg jagód

70 dag cukru

2 żel-fixy 3:1

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy jagody. Zasypujemy je cukrem oraz żelfixami i dobrze wszystko mieszamy.

Garnek stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy około 10 minut.

Gotowym dżemem napełniamy słoiczki (dobrze umyte i wyparzone). Mocno je zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry nogami. Następnie odwracamy.

Następnego dnia możemy już delektować się pysznym dżemem!!!

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Dżem z pigwy

Dodaj komentarz