Dynia marynowana
Bez kategorii

Dynia marynowana

Sezon przetworów w pełni. Dzisiaj zamykam w słoiczkach trochę słońca 🙂 Żółciutka dynia w słodko-kwaśnej zalewie – coś pysznego!

Składniki:

1 kg dyni

1/2 szklanki octu 10%

2,5 szklanki wody

10 łyżek cukru

5 goździków

3 ziarenka ziela angielskiego

szczypta soli

Wykonanie:

Miąższ dyni ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, goździki i ziele angielskie. Wszystko zagotować.

Zalewą zalać dynię. Słoiczki dobrze zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.

Po wyjęciu z wrzątku, słoiki odwrócić do góry nogami i pozostawić tak do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” – recenzja

Dodaj komentarz