Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha!
Składniki:
Biała kiełbasa
włoszczyzna
pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, ewentualnie suszony grzybek – do bulionu
1/2 litra domowego zakwasu
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka chrzanu
50 ml jogurtu
jajka na twardo, sól, pieprz
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy bulion: białą kiełbasę i włoszczyznę zalewamy zimną wodą (ok 2l), dodajemy pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i ewentualnie grzybek i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.
Ugotowaną białą kiełbasę kroimy na plasterki i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię. Podsmażamy do zrumienienia i z powrotem wrzucamy do bulionu. następnie dodajemy zakwas, który najpierw dobrze mieszamy. Przyprawiamy chrzanem, ziołami, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 minut i na koniec zabielamy zupę jogurtem. Podajemy oczywiście na ciepło, z ćwiartkami jajka na twardo. Możemy też posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!