Domowy żurek na zakwasie
Lekkie Zupy

Domowy żurek na zakwasie

Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha!

Składniki:

Biała kiełbasa

włoszczyzna

pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, ewentualnie suszony grzybek – do bulionu

1/2 litra domowego zakwasu

3 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka chrzanu

50 ml jogurtu

jajka na twardo, sól, pieprz

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy bulion: białą kiełbasę i włoszczyznę zalewamy zimną wodą (ok 2l), dodajemy pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i ewentualnie grzybek i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.

Ugotowaną białą kiełbasę kroimy na plasterki i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię. Podsmażamy do zrumienienia i z powrotem wrzucamy do bulionu. następnie dodajemy zakwas, który najpierw dobrze mieszamy. Przyprawiamy chrzanem, ziołami, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 minut i na koniec zabielamy zupę jogurtem. Podajemy oczywiście na ciepło, z ćwiartkami jajka na twardo. Możemy też posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Chłodnik ze szpinakiem

Dodaj komentarz