Domowy zakwas
Lekkie Zupy

Domowy zakwas

Jeżeli planujemy zrobić pyszny domowy żurek – nieodzowne będzie przygotowanie zakwasu.

Składniki:

6 łyżek mąki żytniej

3 zÄ…bki czosnku

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

2 ziarna jałowca

Kawałek skórki ciemnego, razowego chleba

1 litr przegotowanej, ciepłej wody

Wykonanie:

Do miski wsypujÄ™ na poczÄ…tek mÄ…kÄ™. DodajÄ™ liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i jaÅ‚owiec. NastÄ™pnie obieram czosnek, rozgniatam i dorzucam do miski. Wszystko zalewam ciepÅ‚Ä…, przegotowanÄ… wodÄ… i dobrze mieszam. Przelewam do kamionki i dorzucam skórkÄ™ chleba. Naczynie przykrywam gazÄ… i odstawiam w ciepÅ‚e, ciemne miejsce na 4-6 dni. W tym czasie zakwasu nie mieszam i najlepiej w ogóle nie dotykam 🙂

Po upływie określonego czasu, wyjmuję skórkę, usuwam pianę. Zakwas mieszam i przecedzam.

Znajdź wiÄ™cej:  Aksamitna zupa cukiniowa

Dodaj komentarz