Jeżeli planujemy zrobić pyszny domowy żurek – nieodzowne będzie przygotowanie zakwasu.
Składniki:
6 łyżek mąki żytniej
3 zÄ…bki czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 ziarna jałowca
Kawałek skórki ciemnego, razowego chleba
1 litr przegotowanej, ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski wsypujÄ™ na poczÄ…tek mÄ…kÄ™. DodajÄ™ liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i jaÅ‚owiec. NastÄ™pnie obieram czosnek, rozgniatam i dorzucam do miski. Wszystko zalewam ciepÅ‚Ä…, przegotowanÄ… wodÄ… i dobrze mieszam. Przelewam do kamionki i dorzucam skórkÄ™ chleba. Naczynie przykrywam gazÄ… i odstawiam w ciepÅ‚e, ciemne miejsce na 4-6 dni. W tym czasie zakwasu nie mieszam i najlepiej w ogóle nie dotykam 🙂
Po upływie określonego czasu, wyjmuję skórkę, usuwam pianę. Zakwas mieszam i przecedzam.