Rosół to zupa, która zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. To właśnie rosołem pachniał dom, gdy wracałam do domu, mama w kuchni szykowała talerze … mam szczególny sentyment do tej zupy i dzisiaj pokażę Wam, jak ją przygotowuję.
Składniki:
Mięso mieszane: kawałek szpondru, korpus kaczki, skrzydło indycze i dwa udka kurze
włoszczyzna
ćwiartka kapusty
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól
Wykonanie:
Do zimnej wody wkładam mięso i doprowadzam do wrzenia. Dodaję obraną włoszczyznę, kapustę, czosnek i opaloną nad gazem cebulę. Gotuję do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Na talerz kładę porcję ugotowanego makaronu nitki. Wlewam rosół, dodaję kawałeczek marchewki z zupy i posypuję natką pietruszki lub koperku.
Smacznego!!!