Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym Wam się pochwalić nowym „przydasiem” kuchennym. Otóż ostatnio zakupiłam jogurtownicę – w promocji, więc cena była na prawdę niewygórowana. Jogurtownica to maszynka w której znajduje się 7 słoiczków. Po wypełnieniu słoiczków, maszynę podłącza się do prądu i utrzymuje ona zawartość słoiczków w odpowiedniej temperaturze – tak aby powstał jogurt. Według instrukcji optymalny czas robienia jogurtu to 8 godzin. Gdy jogurt będzie dłużej w jogurtownicy, będzie miał ostrzejszy smak.
A teraz co potrzebujemy, aby zrobić swój domowy jogurt…
Składniki:
1l mleka
1 kubeczek jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Do naczynia wlewam mleko, dodaję jogurt i dobrze mieszam. Ważne, aby oba składniki były w temperaturze pokojowej. Taką mieszankę przelewam do słoiczków, dobrze zakręcam i wstawiam do jogurtownicy na 8 godzin. Ja przygotowuję jogurt późnym wieczorem, a wyłączę rano.
Gotowy domowy jogurt jest doskonały w smaku. Do sporządzenia kolejnej porcji wystarczy litr mleka i jeden ze słoiczków z jogurtownicy. Taki jogurt świetnie nadaje się do przygotowania deseru – jeden słoiczek jogurtu miksuję z porcją mrożonych truskawek. Na dno pucharków sypię 2 łyżki domowej granoli, wlewam słoiczek jogurtu i na wierzchu polewam truskawkowym musem.
Smacznego!!!