Domowy chleb ze słonecznikiem
Pieczywo

Domowy chleb ze słonecznikiem

Pyszny, żytnio-pszenny chlebek ze słonecznikiem 🙂 Idealny na śniadanie, a jak pachnie w domu … marzenie 🙂

Składniki:

1/2 kg mąki żytnio-pszennej

8 g drożdży

400ml zsiadłego mleka

40ml letniej wody

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki słonecznika

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w letniej wodzie. Zostawiamy na 15 minut.

Do miski wsypujemy połowę mąki (1/4 kg), dodajemy rozczyn i zsiadłe mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól. Jeżeli cisto jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy 10 minut na niskich obrotach. Dodajemy słonecznik, mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Po raz trzeci pozostawiamy je do wyrośnięcia.

Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Jak upiec chałkę?

Dodaj komentarz