Pyszny, żytnio-pszenny chlebek ze słonecznikiem 🙂 Idealny na śniadanie, a jak pachnie w domu … marzenie 🙂
Składniki:
1/2 kg mąki żytnio-pszennej
8 g drożdży
400ml zsiadłego mleka
40ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki słonecznika
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w letniej wodzie. Zostawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy połowę mąki (1/4 kg), dodajemy rozczyn i zsiadłe mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól. Jeżeli cisto jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy 10 minut na niskich obrotach. Dodajemy słonecznik, mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Po raz trzeci pozostawiamy je do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!!!