Jeden z moich ulubionych chlebków. Z chrupiącą skórką, mięciutki w środku. Do tego pachnący cebulką i tymiankiem. Polecam!
Składniki
500g mÄ…ki pszennnej
20g drożdży
1,5 kubka dobrze ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki masła
2 cebule
Wykonanie:
Robienie chlebka rozpoczynamy od sporządzenia zaczynu. Do miseczki wlewam 1/2 kubka ciepłej wody, dodaję cukier i wkruszam drożdże. Dobrze wszystko mieszam i rozcieram, tak aby drożdże z cukrem się rozpuściły. Zaczyn przysypuję 2 łyżkami mąki i odstawiam na 15 minut.
Obieram i siekam 2 cebule. Na patelni roztapiam masło i dodaję cebule, podsmażam je, aż ładnie się zeszklą. Następnie zostawiam , aby przestygły.
Do miski przesiewam mąkę. W samym środku robię dołek. Wlewam do niego zaczyn, dodaję sól i podsmażoną cebulkę z patelni. Będę teraz wyrabiała ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę. Dodam jej około 1/2 kubka – do momentu, aż ciasto będzie miało właściwą konsystencję, przybierze kształt kuli.
Z ciasta formuję wałeczek i przekładam go do długiej foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułeczką tartą. Przykrywam go ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek posypuję po wierzchu odrobiną mąki i ulubionymi ziołami, w moim wypadku to tymianek.
Chlebek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i będę go piekła przez 30 minut. Zmniejszę temperaturę do 180 stopni i jeszcze podpiekę chleb 10 minut.
Smacznego!!!