O tym jak zdrowa, pożywna i niskokaloryczna jest cukinia, już Wam pisałam TUTAJ. Tak więc nadeszła pora na wykorzystanie jej w jednym z przepisów – tym razem będą to placuszki. Nie dodam do nich ani tłuszczu, ani mąki, ani bułki tartej – są to składniki, które często możemy znaleźć w tradycyjnych przepisach na placki. My trzymamy się diety 🙂
Składniki:
2 małe cukinie lub 1 duża – 100 kcal
1 średnia cebula – 30 kcal
2 jajka – 160 kcal
3 łyżki otrębów pszennych – 21 kcal
oliwa z oliwek do przetarcia patelni przed smażeniem
oregano, bazylia, sól, pieprz
Kaloryczność całej potrawy – 320 kcal
Wykonanie:
Cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie delikatnie posypujemy solą i odstawiamy, tak aby puściła sok. Później z tego soku cukinie odciśniemy. W między czasie obieramy i siekamy cebulę oraz zioła.
Cukinię dobrze odciskamy i dodajemy do niej pokrojoną cebulę, 3 łyżki otrębów pszennych, zioła – mieszamy i wbijamy dwa jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz dobrze mieszamy.
Na gorącą patelnię delikatnie przetartą oliwą z oliwek wykładamy masę cukiniową formując placuszki. Podsmażamy z obydwu stron.
Z ilości składników, które podałam wyszło 6 sporych placuszków.