Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym.
Składniki:
3 szklanki mÄ…ki
400g rabarbaru
2 łyżki śmietany
1/2 szkl cukru
200g miękkiego masła (1 kostka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko i 2 żółtka
Do kremu budyniowego:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
750ml mleka
1/4 szkl cukru
1 spora łyżka masła
Wykonanie:
Zaczynamy od kremu. Do garnka przelewam 550ml mleka, w pozostałych 200ml rozpuszczam oba budynie. Mleko w garnku doprowadzam do wrzenia na bardzo małym ogniu. Dodaję cukier i masło. Następnie wlewam mleko z budyniem i cały czas mieszam. Doprowadzam ponownie do wrzenia. Wyłączam gaz i pozostawiam do przestudzenia.
Teraz zajmiemy się ciastem. Do miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieram masło z cukrem. Dodaję żółtka i jajko. Mieszam i dodaję śmietanę. Mieszam i zaczynam stopniowo dosypywać mąkę, wyrabiam ciasto ręką aż powstanie foremna kula. Dzielę ją na 2 części. 1/3 ciasta wkładam do woreczka foliowego i chowam do zamrażarki. Większą część rozwałkowuję na blacie oprószonym mąką i przenoszę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wysypuję umyty i obrany rabarbar pokrojony w plasterki. Rozkładam go równomiernie. Na rabarbarze wykładam warstwę jeszcze ciepłego kremu budyniowego. Teraz wyjmuję ciasto z zamrażalnika i scieram je na tarce na dużych oczkach tworząc w ten sposób ostatnią, wierzchnią warstwę ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładam na 45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gotowe ciasto jest przepyszne. Lekko kwaskowy rabarbar doskonale komponuje się z kremem budyniowym, a kruszonka na wierzchu jest po upieczeniu lekko chrupiąca. Smacznego!!!