Ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym
Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym.

Składniki:

3 szklanki mÄ…ki

400g rabarbaru

2 łyżki śmietany

1/2 szkl cukru

200g miękkiego masła (1 kostka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko i 2 żółtka

Do kremu budyniowego:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

750ml mleka

1/4 szkl cukru

1 spora łyżka masła

Wykonanie:

Zaczynamy od kremu. Do garnka przelewam 550ml mleka, w pozostałych 200ml rozpuszczam oba budynie. Mleko w garnku doprowadzam do wrzenia na bardzo małym ogniu. Dodaję cukier i masło. Następnie wlewam mleko z budyniem i cały czas mieszam. Doprowadzam ponownie do wrzenia. Wyłączam gaz i pozostawiam do przestudzenia.

Teraz zajmiemy się ciastem. Do miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieram masło z cukrem. Dodaję żółtka i jajko. Mieszam i dodaję śmietanę. Mieszam i zaczynam stopniowo dosypywać mąkę, wyrabiam ciasto ręką aż powstanie foremna kula. Dzielę ją na 2 części. 1/3 ciasta wkładam do woreczka foliowego i chowam do zamrażarki. Większą część rozwałkowuję na blacie oprószonym mąką i przenoszę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wysypuję umyty i obrany rabarbar pokrojony w plasterki. Rozkładam go równomiernie. Na rabarbarze wykładam warstwę jeszcze ciepłego kremu budyniowego. Teraz wyjmuję ciasto z zamrażalnika i scieram je na tarce na dużych oczkach tworząc w ten sposób ostatnią, wierzchnią warstwę ciasta.

Tak przygotowane ciasto wkładam na 45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gotowe ciasto jest przepyszne. Lekko kwaskowy rabarbar doskonale komponuje się z kremem budyniowym, a kruszonka na wierzchu jest po upieczeniu lekko chrupiąca. Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  BÅ‚yskawiczne pierogi z czekoladÄ…

Dodaj komentarz