Witajcie moi drodzy!!! Zapraszam was dzisiaj na pyszny deser w którym będzie królowała świeża mięta, prosto z ogródka. Przygotujemy miętowe ciasteczka.
Składniki:
2 łyżeczki posiekanych listków mięty
150g mąki pszennej
150g brązowego cukru
100g miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wykonanie:
Do miski wrzucam pokrojone w kostkę, miękkie masło, dodaję cukier i ucieram. Tym razem pomagam sobie mikserem. Dodaję jajko i aromat waniliowy. Przez chwilę wszystko miksuję, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję ją stopniowo do reszty składników i mieszam – robię to drewnianą łyżką, ale można też wyrobić ciasto ręką. Na samym końcu dodaję posiekane listki mięty – pachną odurzająco! Jeszcze raz wszystko delikatnie mieszam.
Z ciasta formuję nieduże kulki, a następnie spłaszczam je i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dosyć dużych odstępach, bo ciasteczka nam ładnie podrosną podczas pieczenia. Wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Gotowe, lekko przestudzone na kratce ciasteczka, dekoruję czekoladową polewą – czekolada doskonale komponuje się ze smakiem mięty. Do ciasta można również dodać pokruszoną czekoladę lub kakao – wtedy nasze ciasteczka wyjdą mega czekoladowe.
Smacznego!!!