Chłodnik litewski
Zdrowie na Talerzu

Chłodnik litewski

Na gorące dni nie ma nic lepszego od chłodnika na obiad 🙂 Wypróbowałam różne jego wersje, ale zdecydowanie moją ulubioną pozostaje chłodnik litewski.

Składniki:

800g jogurtu naturalnego

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

1 pęczek botwinki

1 ogórek

1 pęczek rzodkiewek

2 ząbki czosnku

szczypior, koperek, sól

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

jajko na twardo po 1 na porcje

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie myjemy. Małe buraczki obieramy, następnie buraczki i botwinkę drobno siekamy. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy około 10 minut, tak aby wszystko było miękkie. Wyłączamy gaz. Dodajemy ocet i zostawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy drobniutko pokrojone rzodkiewki, ogórek, szczypior i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przestudzone buraczki. Mieszamy i doprawiamy.

Na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.

Znajdź więcej:  Gotowanie na parze

Dodaj komentarz