Na gorące dni nie ma nic lepszego od chłodnika na obiad 🙂 Wypróbowałam różne jego wersje, ale zdecydowanie moją ulubioną pozostaje chłodnik litewski.
Składniki:
800g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 pęczek botwinki
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
2 ząbki czosnku
szczypior, koperek, sól
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
jajko na twardo po 1 na porcje
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie myjemy. Małe buraczki obieramy, następnie buraczki i botwinkę drobno siekamy. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy około 10 minut, tak aby wszystko było miękkie. Wyłączamy gaz. Dodajemy ocet i zostawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy drobniutko pokrojone rzodkiewki, ogórek, szczypior i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przestudzone buraczki. Mieszamy i doprawiamy.
Na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.