Bułki pszenne
Pieczywo

Bułki pszenne

Pyszne, chrupiące bułeczki – idealne na śniadanie lub na kolację 🙂

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

1,5 łyżeczki cukru

25g drożdży

3/4 kubka letniej wody

Wykonanie:

Do miski wrzucam wszystkie składniki. Ciasto wyrabiam, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Po 5 minutach wyłączam mixer i pozostawiam ciasto do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiam ciasto przez 5 minut.

Przekładam ciasto do miski przetartej olejem, tak aby nic nie przylepiło się do ścianek ani dna. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formuję wałeczek i dzielę na 8 części. Z każdej części robię kuleczkę, delikatnie spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 45 minut.

Bułeczki nacinam na krzyż ostrym nożem, piekę w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez 15-17 minut.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Chleb w jajku

Dodaj komentarz