Pyszne, chrupiące bułeczki – idealne na śniadanie lub na kolację 🙂
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
25g drożdży
3/4 kubka letniej wody
Wykonanie:
Do miski wrzucam wszystkie składniki. Ciasto wyrabiam, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Po 5 minutach wyłączam mixer i pozostawiam ciasto do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiam ciasto przez 5 minut.
Przekładam ciasto do miski przetartej olejem, tak aby nic nie przylepiło się do ścianek ani dna. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta formuję wałeczek i dzielę na 8 części. Z każdej części robię kuleczkę, delikatnie spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 45 minut.
Bułeczki nacinam na krzyż ostrym nożem, piekę w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez 15-17 minut.
Smacznego!!!