Babka majonezowa
Ciasta Wielkanoc

Babka majonezowa

Zbliżają się Święta Wielkanocne i nie wyobrażam sobie, abym nie przygotowała na nie babki majonezowej. Gdy pierwszy raz o niej usłyszałam, byłam w lekkim szoku, no bo jak to? Majonez do ciasta? Jak to będzie smakować?

Okazało się moi drodzy, że majonez sprawia, że ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Smak majonezu nie jest w ogóle wyczuwalny. Babka pojawia się u mnie w każde święta, a poza Wielkanocą dorzucam do niej garść bakalii lub posiekane orzechy, ciasto wlewam do keksówki, a nie do formy z kominkiem – i mam przepyszny deser 🙂 Polecam!

Składniki:

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

4 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

4-5 łyżek majonezu

Wykonanie:

Obie mąki wsypuję do miski (najlepiej jest je przesiać przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek, a mąka będzie lepiej napowietrzona), dodaję proszek do pieczenia i wszystko mieszam rózgą.

Teraz oddzielam żółtka od białek – żółtka wędrują do małej miseczki, białka do większej. Te ostatnie ubijam na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dosypuję stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Oba cukry muszą się rozpuścić i przestać „chrzęścić” pod mieszadełkami. Teraz pora na żółtka – dodaję je po jednym i cały czas ubijam.

Przechodzimy do dodania mieszanki mąk i proszku, ale mikser już wyłączamy. Mąki stopniowo dodaję i delikatnie mieszam łyżką. Możemy spróbować wmiksować mąki robocikiem na najniższych obrotach, jednak ja zawsze wolę to zrobić łyżką. Kolejny krok to majonez – również mieszam łyżką. Na samym końcu aromat cytrynowy.

Znajdź więcej:  Ciasto z orzechami

Foremkę z kominkiem wysmarowałam masłem – nie wysypuję jej bułeczką tartą. Przelewam ciasto do formy, wyrównuję powierzchnię i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 50 minut, a przed wyjęciem robię test suchego patyczka.

Taką majonezową babkę, gdy już przestygnie, oprószam cukrem pudrem. Można też zrobić do niej polewę i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz