Lekkie zupy

Zupa z boczniaków

Dzisiaj na pyszną, zdrową, niskokaloryczną zupę z boczniaków. Do jej wykonania będziemy potrzebowali:

1 pierś kurczaka

1 litr zimnej wody

włoszczyzna

1/2 cebuli (przypiekanej na patelni bez tłuszczu)

listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu

200g boczniaków

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

, pietruszka, sól, pieprz

Wykonanie:

Pierś kurczaka zalewamy zimną wodą, gotujemy. Łyżką zbieramy szumy. Dodajemy obraną włoszczyznę i przypieczoną cebulę. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Wyjmujemy, kroimy w słupki. Cebulę wyrzucamy.

kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Doprawiamy gałką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i w słupkach. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tak mnie znaleźli:

  • zupa z boczniaków