Lekkie zupy

Zupa jarzynowa

Witajcie!!! Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw. Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Tak więc dzisiaj gotujemy zupę jarzynową.

Składniki:

30dag polędwiczki drobiowej

pół pęczka natki pietruszki

1 brokuł

5 średnich ziemniaków

1 kalafior

500g brukselki

5 marchewek

1 łyżka mąki

1 por

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

opcjonalnie śmietana

Wykonanie:

Mięso zalewam zimną wodą i gotuję aż będzie miękkie. Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę, por i marchewki kroję w półplasterki. Czosnek drobno siekam. Brokuł i kalafior myję i rozdzielam na różyczki. Cebulę drobno kroję, a brukselkę oczyszczam z wierzchnich, brzydkich listków i myję.

Miękkie, ugotowane mięso wyjmuję z wody. Wrzucam ziemniaki, marchewki, pora oraz brukselkę – gotuję na małym ogniu. W tym czasie cebulę razem z czosnkiem szklę na maśle i dodaję do zupy. Mięso drobniutko kroję i ono również wędruje z powrotem do garnka. Teraz już dorzucam kalafior i brokuł. Gotuję około 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Z mąki i masła robię zasmażkę i dodaję do zupy. Doprawiam do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • zupa jarzynowa na rosole
  • zupa jarzynowa z mrożonki na mięsie
  • zupa jarzynowa z mrożonki na rosole
  • zupa jarzynowa z mrożonki
  • jarzynowa na rosole
  • jak ugotowac zupe warzywna
  • zupa jarzynowa z mrozonek
  • jak ugotować zupę warzywna na mięsie
  • jak zrobic mrozonke warzywna jak w restauracji
  • jak robicie zupe z mrozonki