Lekkie zupy · Potrawy świąteczne i wigilijne

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Wyobrażacie sobie święta bez zupy grzybowej? Ja nie 🙂 Podaję ją tradycyjnie – z uszkami. Można też dodać do niej makaron lub ugotowane ziemniaki.

Składniki:

włoszczyzna

40g suszonych grzybów

2 łyżki masła

5 łyżek gęstej smietany

4 ziarenka pieprzu

sól

Wykonanie:

zalewam ciepłą wodą i pozostawiam  najlepiej na noc. Włoszczyznę myję i obieram. Wrzucam ją do garnka z zimną wodą razem z masłem, solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny i intensywny w smaku.

Grzyby kroję w paseczki, a wody w której moczyły się grzyby nie wylewam.

Pokrojone grzyby wrzucam do czystego, przecedzonego bulionu. Dolewam wodę z grzybów i gotuję około 20 minut.

Zanim dodam śmietanę, muszę ją zahartować. Nie chcę, aby zważyła się w mojej gorącej zupie. Dlatego stopniowo dolewam 1-2 łyżki bulionu do śmietany i energicznie mieszam. Powtarzam to kilka razy i następnie wąskim strumieniem wlewam śmietanę do zupy cały czas mieszając.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • zupa grzybowa z suszonych grzybów
  • jak ugotować zupę z suszonych grzybów