Lekkie zupy

Zupa krem z dyni

Nadal w dyniowym klimacie – dzisiaj przepyszna zupa krem. Jedna uwaga: ja dodałam 3 litry bulionu i zupa wyszła dość rzadka, jeśli chcecie, aby była gęstsza – wystarczą 2 litry 🙂

Składniki:

1 kg dyni (u mnie to akurat było pół dyni)

1/2 kg ziemniaków

2 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 litry bulionu

tarty żółty wędzony (świetnie pasuje też oscypek)

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki

sól, pieprz

Wykonanie:

Z dyni wybieram wszystkie pestki, następnie kroję na mniejsze kawałki i obieram ze skóry.

obieram i kroję w kostkę. Cebulę obieram i szatkuję. Marchewki obieram i kroję w plasterki.

Cebulę delikatnie podsmażam na maśle. Po chwili dodaję posiekany czosnek i również chwilę go podsmażam. Wrzucam , zalewam bulionem. Gotuję 40-50 minut pod przykryciem.

Dodaję curry, kurkumę, sól i pieprz i wszystko blenduję na gładki krem.

Dodaję 3-4 łyżki tartego sera i mieszam łyżką. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku.

Po wlaniu na talerz, na środku zupy kładę jeszcze małą porcję tartego sera wędzonego.

 

Tak mnie znaleźli:

  • krem z dyni za rzadki
  • jak ugotować krem z dyni
  • anka gotuje krem z dyni
  • anka gotuje krem z dynii
  • krem z dyni curry kurkuma
  • krem z dyni na poscie
  • za rzadka zupa dyniowa