Dania obiadowe

Zrazy wołowe zawijane

Cześć kochani!!! Dzisiaj przyrządzam na obiad wołowe. Pyszne, z ogórkiem i boczkiem – w sosiku błyskawicznym. Zapraszam!

Składniki:

1kg wołowiny

olej

kawałek wędzonego boczku

2 cebule

sól, pieprz

mąka do obtoczenia zrazów

śmietana 18%

3 ogórki kiszone

musztarda

Wykonanie:

Mięso kroję w plastry szerokości mniej więcej 1 cm. Każdy kotlet posypuję solą i pieprzem i solidnie rozbijam tłuczkiem. Ogórki kroję w słupki, tak samo boczek, a cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję warstwą musztardy, układam słupek ogórka, boczku i kilka piórek cebuli – ściśle zwijam.

Gotowe zrazy związuję nitką. Można też brzegi spiąć wykałaczkami lub użyć specjalnych klamerek do zrazów – ja wybieram nitkę ponieważ zarówno wykałaczki jak klamerki uniemożliwiają równomierne obsmażenie zrazów ze wszystkich stron.

Każdy zraz obtaczam w mące. Kładę na patelnię, na rozgrzany olej. Obsmażam ze wszystkich stron co chwilę zrazy obracając.

Przekładam zrazy do brytfanki, podlewam wodą. Dorzucam jeszcze do wody pokrojoną cebulę – przyda się potem do sporządzenia sosu. Gotuję mięso około godziny, aż zrazy będą miękkie. Wyjmuje je z brytfanki i zdejmuję z każdego nitki. Teraz możemy przygotować szybki sos.

Do wody w której gotowały się zrazy dosypuję łyżkę mąki, dolewam odrobinę śmietany i doprawiam do smaku. Następnie wszystko dobrze blenduję, tak aby nie było żadnych grudek, a sos miał gładką, aksamitną konsystencję. Zrazy przekładam z powrotem do sosu i wszystko podgrzewam.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • gotowe zrazy zawijane z lidla