Dania obiadowe

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie to klasyka, choć powiem Wam, że zawsze miałam jakieś opory przed ich robieniem. Wydawało mi się, że nie wyjdą, nie będą dosyć miękkie i delikatne. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny 🙂 Dodatkowo miodowa marynata sprawia, że żeberka nabierają niesamowitego, pysznego smaku. Na prawdę, warto je od czasu do czasu przygotować na obiad.

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
2-3 łyżki majeranku
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki wody

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże, najlepiej podwójne kostki. W misce wymieszać olej, miód, i przeciśnięty czosnek. Kawałki mięsa włożyć do, tak przygotowanej, marynaty, dobrze je w niej obtoczyć i pozostawić na 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać olej, kłaść kawałki mięsa kostkami do góry i smażyć aż się przyrumienią. Przewrócić na drugą stronę. Przełożyć do garnka, wlać pozostałą marynatę, i wodę. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • żeberka w miodzie
  • jak sie robi zeberka w miodzie
  • sos pieczarkowy z zeberkami z miodem