Dania obiadowe

Zapiekanka z makaronem

Dzisiaj na obiad przygotowałam zapiekankę z makaronem, pieczarkami i boczkiem – oraz dużą ilością żółtego sera. Danie ogromnie sycące i zupełnie nie dietetyczne. Ale za to jakie pyszne …  Na pierwszym planie na zdjęciu widzicie porcję zapiekanki przygotowanej dla mojej córy, która jest wegetarianką, a więc nie dodałam tutaj boczku.

Składniki:

400g makaronu świderki

gruby plaster wędzonego boczku

500g pieczarek

2 cebule

sól, pieprz

1 łyżeczka i papryki ostrej

2 ząbki czosnku

tarty żółty

: 2 i kubek mleka

Wykonanie:

wrzucam na gotującą, osoloną wodę i gotuję aldente. Cebulę obieram i drobno siekam. myję i kroję w półplasterki. Czosnek drobniutko siekam.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Wrzucam cebulę i czosnek i chwilę podsmażam do zeszklenia. Następnie dodaję i solę, aby szybciej puściły sok. Wszystko duszę do miękkości i zdejmuje z patelni. Wrzucam na nią pokrojony w kosteczkę . Mieszam i podsmażam aż powstaną złote .

Teraz przygotowuję sos: do miski wbijam 2 jajka i dolewam mleko. Wszystko dobrze mieszam.

Na spodzie naczynia żaroodpornego układam warstwę ugotowanego makaronu, warstwę skwarek z boczku. Kolejna warstwa to pieczarki. Wszystko zalewam sosem jajecznym. Wierzch posypuję tartym żółtym serem.

Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Smacznego!!!

A tutaj film z podobną zapiekanką, tylko zamiast boczku mamy mielone mięso.

Tak mnie znaleźli:

  • anka gotuje pieczony boczek
  • co zrobić na obiad z makaronem