Dania obiadowe · Proste i tanie dania

Zapiekanka z ciasta francuskiego

fotblog

Cześć! zapraszam was dzisiaj na pyszną zapiekankę, którą mozna szybko przygotować na drugie śniadanie. Jeżeli zaś nie macie za wiele czasu, to sprawdzi się ona również doskonale jako danie obiadowe.

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

1 jajko

2 garści tartego żółtego sera

10 parówek

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.1
  2. rozwijamy i od razu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy je wszerz – tak aby powstały paski szerokości 1,5 – 2cm. Nie nacinamy jednak ciasta do końca, pozostawiamy margines u dołu i u góry. 2
  3. Teraz najtrudniejsza część – układam tak, aby przepleść je pomiędzy paskami ciasta. Pomagam sobie czubkiem noża. Robię to ostrożnie, aby pasków ciasta nie przerwać. Na 1 płat ciasta francuskiego wchodzi mi dokładnie 10 parówek. 3
  4. Teraz pora rozbełtać w miseczce jajko i pędzelkiem przesmarować ciasto. Nie zapominamy o bokach.4
  5. Na zakończenia całość posypujemy tartym żółtym serem. 5
  6. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach – aż ser się roztopi, a ciasto stanie się złote i bardzo chrupiące.fotblogTaka zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle efektownie wygląda. Polecam!

Tak mnie znaleźli:

  • różyczki z ciasta jak zrobić
  • słońce z ciasta francuskiego