Dania obiadowe

Zapiekanka z bakłażanem

Coś pysznego 🙂

Składniki:

50dag mielonego mięsa

1 bakłażan

1 puszka pomidorów krojonych

25dag żółtego sera

1

4

2 ząbki czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka tymianku

sól, pieprz

Wykonanie:

Na początek na patelni podgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Delikatnie wszystko podsmażam i dodaję mięso. Rozdrabniam je, mieszam z cebulą i również podsmażam. Dodaję z puszki, i wszystko mieszam. Tak przygotowany farsz mięsny  będę dusiła aż płyn się zredukuje, a farsz będzie gęsty.

Umyty i osuszony bakłażan kroję w plastry. Następnie każdy plasterek podsmażam na patelni z obydwóch stron tak, aby się przyrumienił.

Naczynie żaroodporne przesmarowuję łyżką oleju i na dnie układam warstwę ziemniaków. Potem solę je i pieprzę. Na ziemniaki kładę farsz mięsny z patelni. na farszu układam warstwę plastrów podsmażonego bakłażana. Wszystko posypuje tartym żółtym serem. Naczynie owijam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piekę 30 minut. Zdejmuję folię i jeszcze podpiekam około 15 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ziemniaki są już miękkie.

Gotowe!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • zapiekanka z baklazanem
  • Uwielbiam zapiekanki z bakłażanem w roli głównej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂