Dania obiadowe

Zapiekanka makaronowa

Przepyszny pomysł na – chyba klasyka gatunku 🙂 Zapiekanka makaronowa …

Składniki:

400g makaronu swiderki

500g mięsa mielonego (np z indyka)

500g pieczarek

2 papryki (czerwona i żółta)

2 cebule

sól, pieprz

1 łyżeczka i papryki ostrej

2 ząbki czosnku

tarty żółty

2 pudełeczka krojonych pomidorów

: 2 jajka i kubek mleka

Wykonanie:

wrzucam na gotującą, osoloną wodę i gotuję aldente. Papryki myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i drobno siekam. myję i kroję w półplasterki. Czosnek drobniutko siekam.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Wrzucam cebulę i czosnek i chwilę podsmażam do zeszklenia. Dodaję mięso, oregano i paprykę. Mieszam i chwilę podsmażam. Dodaję i ponownie mieszam. Pozostawiam na jakiś czas, aby płyn wyparował, a sos zgęstniał. W między czasie solę.

Gdy sos jest gotowy, przekładam go do miski, a na patelnię wrzucam pieczarki. Podlewam je odrobiną wody i duszę 5 minut. Po tym czasie dodaję do nich paprykę. Duszę do miękkości.

Teraz przygotowuję sos: do miski wbijam 2 jajka i dolewam mleko. Wszystko dobrze mieszam.

Na spodzie naczynia żaroodpornego układam warstwę ugotowanego makaronu. Następnie mięso z pomidorami. Kolejna warstwa to pieczarki z papryką. wszystko zalewam sosem jajecznym. Wierzch posypuję tartym żółtym serem.

Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Smacznego!!!