Dania obiadowe · Lekkie zupy

Zacierki do zupy

Pyszne domowe kluseczki – zacierki. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a każda z z takimi zacierkami będzie smakować o niebo lepiej.

Składniki:

1

4-5 łyżek mąki

szczypta soli

Wykonanie:

Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Robimy w środku dołek i wlewamy jajko. Najpierw wszystko zarabiamy widelcem, a potem wyrabiamy ręką. Jeżeli uznamy, że jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. powinno być zwarte i nie powinno kleić się do rąk.

Palcem wskazującym i kciukiem odrywamy kawałeczki ciasta, wałkujemy i odkładamy na talerz. Co jakiś czas przesypujemy zacierki mąką, tak aby się nie skleiły.

Zacierki wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania. Gotujemy je około 2 minut od wypłynięcia. Możemy też ugotować je w wodzie i potem dodać do zupy. Doskonale też smakują na mleku.

 

Tak mnie znaleźli:

  • zacierki
  • zacierka
  • jak zrobic zacierki
  • zacierki do zupy
  • zacierka do zupy
  • jak zrobic zacierke
  • zacierki przepis
  • jak się robi zacierki
  • przepis na zacierki
  • jak zrobić zacierki do zupy