Przygotowanie warzyw i owoców

Jak obrać pomidory ze skórki?

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw goszczących na naszych stołach. W okresie letnio-jesiennym są najsmaczniejsze, ale warto przez cały rok pić soki, robić sosy, zupy i korzystać z pomidorowych przetworów. Oprócz likopenu, który działa antynowotworowo, zawierają witaminy C, K, E, B, kwas foliowy, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Działają uspokajająco, gdyż posiadają sole bromu. Jednocześnie polecane są osobom odchudzającym się, ponieważ mają bardzo mało kalorii – średni pomidor to około 25 kalorii. 100 gram pomidorów to 20 kalorii.

Jeżeli planujemy przygotować w kuchni potrawę z pomidorów, powinniśmy przede wszystkim dobrze je umyć, a następnie obrać je ze skóry, zwłaszcza jeśli nie mamy pewności skąd pochodzą i czy nie były pryskane. Skóra pomidora bywa twarda i trudna do strawienia, tak więc zdrowiej będzie się jej pozbyć.

Pamiętajmy też, że dojrzałe, miękkie pomidory parzymy wrzątkiem krótko, natomiast twarde, takie, które mogą jeszcze poleżeć – zdecydowanie dłużej.

Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki? Zapraszam do oglądania !

Tak mnie znaleźli:

  • czy obirac skorke z pomidorow na sok