Proste i tanie dania · Przystawki - przepisy

Wianek z ciasta francuskiego i parówek

fotblog1

Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pyszną i bardzo efektownie wyglądającą przekąskę. Przygotujemy wianuszek z ciasta francuskiego i parówek. Danie proste i szybkie do zrobienia – bardzo ładnie prezentujące się na stole.

Składniki:

arkusz ciasta francuskiego

2-3 parówki

1 jajko

200g żółtego sera typu Gouda startego na tarce o małych oczkach

150g koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

kilka oliwek

1/2 cebuli

przyprawy ( po łyżeczce bazylii i oregano)

fotblog2

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Do koncentratu dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła – i wszystko dobrze mieszam. Odrobinę ziół warto zostawić sobie jeszcze na później.

Teraz rozkładam arkusz ciasta francuskiego i wycinam możliwie największe koło. Można użyć do tego talerza lub tak jak ja pokrywki. Przenoszę ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek nacinam tworząc gwiazdkę, czyli najpierw robię nożem kształt plusa, a potem iksa.

fotblog3

Pora na sos pomidorowy. Nakładam go wokół środka zostawiając też około 2 cm pustego ciasta od brzegu. Cebula – pokroiłam ją w nieduże piórka i układam na sosie. Parówki – pokroiłam w plasterki i gęsto układam na cebuli.

fotblog4

Kolejny krok, to żółty ser. Wszystkie składniki na około przykrywam warstwą serowych wiórków.

fotblog5

Jajko rozbełtałam w miseczce i pędzelkiem smaruję nacięty środek ciasta. Delikatnie podwijam zewnętrzny brzeg ciasta, a każdy środkowy trójkącik podnoszę do góry – pomagając sobie nożem i docinając jeżeli jest taka potrzeba – i sklejam nad nadzieniem z zewnętrznym brzegiem ciasta. W ten sposób powstanie nam kształt wieńca.

Teraz ponownie smaruję ciasto pędzelkiem umoczonym w rozbełtanym jajku. Posypuję mieszanką przypraw (bazylia i oregano) i układam pokrojone w plasterki oliwki.

fotblog6

Wszystko wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika, wianek dekoruję listami świeżej bazylii i dokładam jeszcze kilka plasterków oliwek. Najlepiej smakuje na gorąco.

Tak mnie znaleźli:

  • wieniec z ciasta francuskiego
  • wianek z ciasta francuskiego
  • parowki w ciescie wianki