Potrawy świąteczne i wigilijne · Ryby · Sałatki - przepisy

Warstwowa sałatka śledziowa

Jutro już Wigilia. Aż trudno uwierzyć, bo za oknem pogoda wiosenna. Dzisiejszy dzień spędziłam od rana w kuchni. Tradycją u mnie jest, że na wigilijnym stole stawiam kilka rodzajów śledzi. Oczywiście będą klasyczne w oleju i śmietanie. Będą również śledzie w pomidorach i tatar śledziowy. Pojawi się też śledziowa – właśnie dzisiaj ją przygotowałam i teraz stoi w chłodzie i wszystkie składniki „przegryzają się”. Na jutro będzie gotowa.

Składniki:

4 filety śledziowe

4 marchewki

3

2

4 ugotowane na twardo

2 jasne

natka pietruszki, sól, pieprz

2 łyżki oleju

Wykonanie:

Na początek śledzie płuczę, wkładam do miski i zalewam zimną wodą. Pozostawiam je tak na 3-4 godziny.  W tym czasie wodę kilka razy zmieniam.

i marchewki gotuję w lekko osolonej wodzie. Buraka również gotuję, ale oddzielnie. (Burak wymaga dłuższego gotowania). Gdy są miękkie, odcedzam je i zostawiam do przestudzenia. Następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach – każde warzywo na oddzielny talerzyk.

Ugotowane również ścieram na tarce lub kroję w drobną kosteczkę.

Śledzie odcedzam i kroję na niewielkie kawałki – takie „na raz”.

Na dnie szklanego naczynia – u mnie salaterki – układam warstwę ziemniaków. Następnie smaruję majonezem i układam warstwę śledzi. Posypuję cebulką, delikatnie spryskuję oliwą, pieprzę i układam warstwę marchewki. Znowu warstwa majonezu, warstwa buraków, majonez, na twardo. Wszystko posypuję jeszcze posiekaną natką pietruszki.

Pychota! A do tego wygląda na prawdę niezwykle efektownie, dlatego warto sałatkę tą przygotować w szklanej salaterce.

Tak mnie znaleźli:

  • jak ugotować rybę
  • jak ugotować ryby
  • co zrobić z ziemniaków