Kluski i makarony

Uszka z grzybami i kapustą

Wyobrażacie sobie wigilijny barszcz bez uszek? Ja nie 🙂 Na blogu znajdziecie przepis jak zrobić pyszny, prawdziwy, domowy czerwony barszczyk. Dzisiaj pokażę Wam, jak przygotować do niego .

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli

Farsz: Przepis znajdziecie na blogu

Wykonanie:

Połowę mąki wsypuję do miski, dodaję sól i stopniowo dodaję gorącą wodę mieszając łyżką. Następnie powoli dosypuję resztę mąki i wyrabiam ciasto ręką.

Ciasto dzielę na 4. Pierwszą część wałkuję dosyć cienko i kroję na kwadraciki – bok takiego kwadratu ma 3-4 cm długości. Na środek kwadracika nakładam odrobinę farszu. Zlepiam przeciwległe rogi, a następnie brzegi ciasta, tak aby powstał trójkącik. Następnie łącze ponownie przeciwległe rogi.

Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Czekam aż wypłyną i wyjmuję od razy łyżką cedzakową.

Tak mnie znaleźli:

  • anka gotuje pl pasztecikiz grzbami i kapusta
  • uszka z grzybami