Przygotowanie warzyw i owoców

Tamarillo – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Tamarillo znane jest też pod nazwami: i . Wyglądem przypomina pomidor. Wybierając go w sklepie trzeba zwrócić szczególną uwagę na skórkę – powinna być jednolita, bez widocznych uszkodzeń. Tamarillo – podobnie jak nasz tradycyjny pomidor – powinno być lekko miękkie, oznacza to, że owoc jest dojrzały.

Tamarillo jest bogate w witaminy i mikroelementy. Aby go obrać, czyli zdjąć skórkę, najpierw należy go sparzyć. W środku znajdziemy jadalne pesteczki (tak jak w pomidorze). tamarillo mają słodko-gorzki smak.

Tamarillo można dodać do sałatki lub położyć na kanapce. Można go też pocukrzyć. Nadaje się do zup, drinków, sosów, lodów i przetworów.

1 owoc to 33kcal.

Tak mnie znaleźli:

  • tamarillo
  • jak jeść tamarillo