Lekkie zupy

Chłodnik ze szpinakiem

Gdy nadchodzą upalne, letnie dni, niemal codziennie na moim stole pojawiają się chłodniki – przeróżne. Lubię eksperymentować z tymi chłodnymi, orzeźwiającymi zupami. I tak, dzisiaj chcę Wam zaproponować – dla mnie rewelacja.

Składniki:

400g jogurtu naturalnego

400g kefiru

300g świeżego szpinaku

3-4 ząbki czosnku

2 ogórki

sól, pieprz

Wykonanie:

Listki szpinaku myję, osuszam i wrzucam na patelnię. Duszę około 2-3 minut i odstawiam do ostudzenia.

Do miski wlewam kefir i , dodaję przestudzony , czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wszystko dobrze blenduję na gładką masę.

Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do chłodnika. Mieszam i wstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki.

Podaję schłodzone z gotowanymi ziemniaczkami obok na talerzyku.

Smacznego!!!

 

  • kasia

    Zrobiłam ten chłodnik w ubiegły weekend i jest rewelacyjny. Wszystkim bardzo smakował i niesamowicie orzeźwiał. Na pewno jeszcze do niego wrócę 🙂