Dania obiadowe

Szpinak z jajkiem sadzonym

Wiem, że nie wszyscy lubią szpinak. Ta awersja dotyczy chyba najbardziej małych dzieci. Ja nie przypominam sobie, abym w dzieciństwie pluła szpinakiem, raczej zawsze go lubiłam choć może bez przesady. Wraz z wiekiem jednak najwidoczniej gusta się zmieniają, bo od jakiegoś czasu szpinak wręcz uwielbiam. Często używam go mrożonego, ale jeżeli tylko uda mi się dostać świeże listki – zawsze łapię kilka torebek. I tak dzisiaj pokażę Wam potrawę ze świeżego szpinaku – tradycyjną, łatwą i szybką w przygotowaniu.

Składniki:

2-3 garści świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki śmietany

1 łyżeczka mąki

1 łyżka mleka

1

sól, pieprz

1 na porcję

lub do posypania

Wykonanie:

Najpierw wszystkie szpinakowe listki porządnie myję pod bieżącą wodą i odcinam łodyżki – są one nieco twarde. Wrzucam szpinak na patelnie, podlewam odrobiną wody i duszę ok 5 minut.

Wywar ze szpinaku odlewam do miseczki. Dodaję do niego mleko, śmietanę, mąkę i roztrzepane jajko i dobrze mieszam. W między czasie do szpinaku na patelni dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz – mieszam i chwilę podgrzewam.

Wlewam na patelnię mieszankę jajeczną, energicznie mieszam podgrzewając wszystko kolejne 5 minut. Na koniec warto szpinak spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Na oddzielnej patelnie przygotowuję jajka sadzone – po 1 na porcję.  Na talerz wykładam najpierw szpinak, a na nim układam sadzone jajo. Wszystko posypuję koperkiem lub szczypiorkiem – gotowe!!!

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • szpinak z jajkiem
  • szpinak z jajkiem sadzonym
  • jajko sadzone pieczone na szpinaku
  • jak zrobić szpinak mrożony do jajka
  • szpinak i jajko sadzone
  • Szpinak z jajkiem sadzonym i salatka z marchewki
  • Pyszności <3 Uwielbiam szpinak 🙂

  • andzia

    Bardzo dobry przepis! Można też spróbować z mąką razową i jogurtem naturalnym zamiast śmietany. Smakuje równie dobrze!