Dania obiadowe

Szparagi w sosie beszamelowym

Jeżeli lubicie szparagi, koniecznie spróbujcie ich w takiej formie – zapieczonych pod kołderką z sosu beszamelowego!

Składniki:

beszamelowy

pęczek szparagów

tarty żółty , np. gouda

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Szparagi myjemy, obieramy, odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Obracamy szparagami tak, aby każdy był natłuszczony. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 – 15 minut. W między czasie przygotowujemy beszamel. Sosem zalewamy szparagi w naczyniu i pieczemy kolejne 10 minut. Posypujemy tartym żółtym serem i pieczemy 3-4 minuty, tak, aby ser się rozpuścił.

Podajemy na gorąco.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • kopytka jak zrobi