Dania obiadowe

Szare kluski z serem i kapustą

Dzisiejsze danie z pewnością nie jest dla tych, którzy się odchudzają. Jednak od czasu do czasu można się pokusić o jego zrobienie, bo jest na prawdę pyszne. Szare ziemniaczane ze skwarkami przygotowywała moja babcia i odkąd pamiętam, dziadek się nimi zajadał. Do tego trochę białego, pokruszonego sera i łyżka kiszonej gotowanej kapusty – prawdziwa rozpusta 😉

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

1 kg kapusty kiszonej

biały w kostce, półtłusty

1

słonina (pokrojona w kosteczkę)

mąka pszenna (orientacyjnie)

sól

Wykonanie:

Słoninkę wrzucamy na patelnię. Stawiamy na małym gazie i powolutku topimy na . Kapustę gotujemy w oddzielnym garnku. ścieramy na tarce o małych oczkach.

Gdy słoninka się przyrumieni, wrzucam na patelnię cebulę – obraną i przekrojoną na pół. Skwarki i wytopiony tłuszczyk nabiorą lepszego smaku. Cebulę podsmażam tylko chwilę, potem zabieram ją z patelni i wyrzucam.

Utarte ziemniaki odciskam z nadmiaru soku, dodaję łyżeczkę soli i mąkę – mąki tyle, aby ziemniaczane było mocno gęste. Wszystko mieszam.

Gotowe ciasto przekładam na płaski talerz. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Łyżką odcinam porcje ciasta i wrzucam do wody. Po każdej takiej kluseczce pamiętam, aby łyżkę zanurzyć we wrzątku.

Kluski gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Potem polewam je kubkiem chłodnej wody i dopiero odcedzam.

Na talerz wykładam najpierw porcję klusek. Następnie polewam je tłuszczykiem ze skwarkami. Na wszystko kruszę biały ser, a z boku kładę gotowaną kiszoną kapustę. Gotowe!!!

Smacznego!!!

 

 

Tak mnie znaleźli:

  • kluski z serem
  • szare kluski z twarogiem
  • z twarogiem
  • szare kluski
  • kluski ziemniaczane z serem
  • kluski ziemniaczane z kapustą
  • kluski szare z ka
  • kluski rycerskie z kapustą
  • kluski
  • kapusta do klusek ziemniaczanych