Potrawy świąteczne i wigilijne · Przystawki - przepisy

Świąteczna przekąska

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na szybką i prostą przekąskę z ciasta francuskiego. Będzie w klimacie świątecznym – prosta i pyszna.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego

w plasterkach

kilka oliwek

kostka żółtego sera

patyczki do szaszłyków

1 rozkłócone jajko

Wykonanie:

Zaczynamy od włożenia patyczków do szaszłyków do miski z wodą – nie spalą się nam one wtedy podczas pieczenia.

fot1

Rozwinęłam i teraz tnę je wszerz na paski szerokości około 1,5 cm.

fot2

Salami również tnę na paski, ale nieco węższe – około 1 cm szerokości.

fot3

Na każdym pasku ciasta układam salami tam, aby kawałki zachodziły nieco na siebie.

fot4

Patyczki do szaszłyków osączam na papierowym ręczniku. Paseczki ciasta razem z salami zwijamy tak, aby powstał ślimaczek przypominający kształtem choinkę. Patyczkiem od szaszłyków przebijam ciasto od dołu do góry, na wylot.

fot5

Choinki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Będę wszystko piekła w 200 stopniach przez około 15 minut.

fot6

Tak wyglądają już upieczone choinki. Przycinam patyczek, na górze wbijam oliwkę, a choinkę osadzam w kostce żółtego sera (ser pokroiłam na sporej wielkości kostkę).

fot7

Choineczki możemy więc podać stojące na półmisku

fot8

lub możemy nie ucinać patyczków i włożyć je do wyższej szklanki. Ewentualnie położyć na talerzu, a w środku rozsypać kostki żółtego sera.

fot9

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • choinki z ciasta francuskiego
  • przekąski z żółtego sera