Desery

Suflet czekoladowy

Witajcie!!! Zapraszam Was dzisiaj na bardzo prosty w przygotowaniu czekoladowo-waniliowy suflet.

Składniki:

3 jajka

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

125g czekolady (100g gorzkiej i 25g mlecznej)

90g miękkiego masła

55g mąki

70g cukru pudru

Wykonanie:

Zaczynamy od posiekania czekolady. Masło kroję w kostkę i dodaję do czekolady. Wszystko rozpuszczam – ja dzisiaj wykorzystam mikrofalę, ale można też składniki połączyć w kąpieli wodnej. Masa ma być ciepła, ale nie gorąca.

Jajka miksuję stopniowo dodając cukier puder. Następnie wlewam aromat waniliowy. Na koniec dodaje stopniowo mąkę mieszając za pomocą rózgi. Teraz wlewam masę czekoladowo-maślaną i dobrze mieszam.

Przelewam masę do kokilek zostawiając ok 1 cm odstępu od brzegu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekę 7-10 minut, Suflety powinny ładnie wyrosnąć.

Podaję posypane cukrem pudrem.