Dania obiadowe

Spaghetti carbonara

O tym, że uwielbiam, już pisałam. Dlatego dzisiaj spaghetti carbonara – pyszna, z boczkiem i mega porcją sera żółtego 🙂

Składniki:

porcja makaronu spaghetti

2 jajka

150ml śmietanki 30%

25dag boczku (pokrojony w kosteczkę)

tarty żółty (sporo)

1

2 ząbki czosnku

garść ulubionych ziół (np , tymianek, ), sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron spaghetti gotujemy w oddzielnie – wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 7-10 minut – według instrukcji na opakowaniu.

Boczek podsmażamy na łyżce oleju, powinien ładnie się przyrumienić. Następnie zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.

Śmietanę, jaja i większość sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.

Na patelnię, do zeszklonej cebulki, wraca boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy ziołami i mieszamy aż lekko zgęstnieje.

Spaghetti wykładamy na talerz i posypujemy resztą żółtego sera.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • spaghetti carbonara
  • carbonara
  • makaron carbonara
  • spagetti carbonara
  • spagetti carbonare
  • spaghetti carbonara przepis
  • jak zrobić spaghetti carbonara
  • jak zrobić carbonare
  • przepis na spaghetti carbonara
  • jak zrobic carbonara
  • Dora Rieti

    to napewno jest dobre danie ale nie nazywa sie CARBONARA tylko makarob po Polsku,z Wloska CARBONARA nie ma nic wspolnego,do Wloskiej carbonary nie daje sie smietanki ani sera zoltego!!!

    • Kathy

      Akurat do włoskiej Carbonary dodaje się żółty ser (zazwyczaj parmezan)i jakbyś przeczytała uważnie w tytule przepisu nie było „przepis na włoskie spaghetti carbonara” tylko spaghetti carbonara, które ma wiele odmian w całej europie. Radzę więcej poczytać na ten temat.

    • …nie ma czegoś takiego jak włoska carbonara…carbonara to carbobara…przepis jak najbardziej jest prawidłowy, z jedną różnicą (jeśli już się ktoś czepia), że śmietanę miesza się z żółtkami…
      Anka danie Super!!!!

      • Anka

        Dzięki Darek 🙂

  • tak

    mi to wyszła jajecznica hahaha

  • baba

    a ja zmodyfikowałam przepis… nie dawałam sera żółtego. Na patelni podsmażyłam boczek i cebulkę, dodałam przyprawy, wrzuciłam ugotowany już makaron, zalałam wyłącznie roztrzepanymi jajkami z przyprawami (bazylia, oregano) a na sam, sam koniec jak już wyłączyłam patelnię to wylałam jogurt grecki 10% i wymieszałam całość. Nieco lżejsza kalorycznie wersja, narzeczony jadł ślicznie 🙂 zjedliśmy od razu wszystko 😀

  • elzbieta

    Pani Aniu

    bardzo podobaja mi sie Pani Przepisy.
    W niedziele bede robic krokiety.

    serdeczbue pozdrawiam;)

    • Anka

      Dziękuję ogromnie za ciepłe słowa 🙂 Pozdrawiam również!!!

  • Angel

    Do Carbonary nie dodaje się śmietanki…eh wy polaczki.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonara To jest danie pochodzące z regionu Lazio i ma określone składniki,więc nie cudujcie i nie nazywajcie tego czegoś co jest wyżej Carbonarą…

    • monika

      ” The hot pasta is combined with a mixture of raw eggs, cheese, and a fat (butter, olive oil, or rarely cream)” to jest fragment tego tekstu z wikipedii, z zaznaczeniem OR RARELY CREAM. Polaczku. Najpierw doczytaj co wrzucasz, a potem komentuj cuda o śmietanie 🙂

      • ana234irl

        Nie doczyta i krytykuje…aż zal mi takich hejterów, sama pewnie wodę na herbatę przypala hehe a mądruje się ….

  • Angel

    co to jest?

  • paula

    ja zamiast boczku dała pokrojone piersi z kurczaka i mysle ze lepsze bo nie takie tłuste

  • Darek

    Makaron z sosem bardzo dobry ale Carbonarą nazwać go nie można. Proponuję autorce przepisów wybrać się kiedyś do Włoch na wycieczkę kulinarną a zobaczy, że „włoskie” dania Made in Poland znacznie różnią się od włoskich oryginałów.

  • etilla

    Bardzo dobre danie 🙂 Moje pierwsze podejście do carbonary i wyszło jak trzeba 🙂

  • Monika

    Angel, tu jest o gotowaniu, wiec daruj sobie chamskie komentarze dotyczace naszej nacji i wyp…..j do swojego kraju.
    Przepis jest bardzo dobry i w dodatku z sosem, co Polacy uwielbiaja.
    Jesli jakis obcokrajowiec podaje gdzies przepis na kluski slaskie bez dziurki, albo zurek nazywa barszczem bialym to na pewno nikt z tego problemu nie robi.

  • Monika

    Nie przejmuj się komentarzami typu: trzeba się wybrać do Włoch, nie nazywa sie CARBONARA tylko makaron po Polsku, itp. Na 100% ci sami „znawcy” skrytykowaliby Ciebie i zarzucili, że danie spaghetti carbonare nazwałaś np. „Długi makaron z sosem Anki”
    Życzę sukcesów i wytrwałości.
    Dziękuję za dobre przepisy 🙂

  • Ciupek

    Generalnie super danko 🙂

  • Fifonka

    Carbonara czy nie carbonara…… mniejsza z tym. Ważne, że pyszne 🙂 Robiłam dziś na obiad i wszystkim smakowało, nawet moja 3,5-letnia córeczka się zajadała. Super przepis I wychodzi smacznie. To jest najważniejsze. Ważne co na talerzu, a nie jak się nazywa 😉 pozdrawiam

  • maria

    Ludzie co za problem macie z nazwą dania? Jak tytuł strony wskazuje: anka gotuje! A nie maurizio jakiś tam! Logiczne jest to, że są to jej autorskie przepisy i modyfikuje je według własnego, polskiego smaku! I bardzo dobrze, bo to ma Polakom służyć a nie włochom. Jest pysznie i bardziej po polsku co mi bardzo odpowiada 🙂

  • Anka, nazwa nie jest ważna. Ważne jest to, że ten przepis i ta potrawa powalają na kolana. Magia! Dzięki 🙂

  • malwina

    Na ile osób ta porcja? 🙂

  • Baju

    https://www.youtube.com/watch?v=-XiOIQdkPqE ! 🙂 choć pewnie i ze śmietanką smakowite 🙂

  • Super przepis na spaghetti http://wysmienity.pl/spaghetti-carbonara