Ryby

Smażony karp

Według mnie jest jedną ze smaczniejszych ryb. Przyrządzałabym go dużo częściej, gdyby nie … ości :/  Dzisiaj prosta i smaczna propozycja: smażony z patelni.

Składniki:

2 filety karpia

2 cebule

sól

panierka: mąka, jajko, bułka tarta

Wykonanie:

Filety kroję na mniejsze części. Każdą z części delikatnie solę, przekładam na talerz. Cebulę kroję w półplasterki i obkładam nią rybę na talerzu, tak aby przeszła ona smakiem i zapachem cebulki. Przykrywam wszystko folią aluminiową i pozostawiam na minimum godzinę, tak by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Następnie każdy kawałek karpia obtaczam w mące – dokładnie. Później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułeczce tartej. W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej i gdy jest dobrze rozgrzany, kładę na patelni rybę. Podsmażam ją na złoto z obu stron.

Na samym już końcu, do rozkłóconego jajka wrzucam cebulkę, którą karp był obłożony. Potem cebulkę przekładam do bułeczki tartej i tak zapanierowaną również podsmażam na patelni.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobić karpia